Miért válasszak hőszivattyút fűtéshez?

A hőszivattyú működéséhez nem szükséges semmilyen füstgáz elvezető rendszer, nincs szükség gáz bekötésére, sem tüzelőanyag raktározásához helyiség kialakítására.

A közművek bekötése hosszadalmas és költséges eljárás, a hőszivattyú telepítése egyszerű, gyorsan megoldható. Minimális áramfogyasztással működik. Hosszútávon gazdaságos, és az egyik legtisztább fűtési megoldás. Energia felhasználásának nagyobb részét a környezetből nyeri, ha megújuló energiát (szél vagy napenergia) használunk a hőszivattyú által fogyasztott áramhoz, nagyon biztonságos, CO mentes rendszerrel fűthet.

Többféle hőszivattyú létezik attól függően, hogy honnan vonják el a működésükhöz szükséges hőt. Különbséget teszünk geotermikus, víz és levegő hőszivattyúk, ez utóbbin belül levegő-levegő és levegő-víz hőszivattyúk között.

Milyen elven működik a hőszivattyú?

A hőszivattyúk működéséhez leglényegesebb a hűtőközeg, aminek forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ezen gépek az alacsony hőmérsékletű környezetből képesek hőt elvonni és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítani. Ennek a folyamatnak célja a hőenergiával való gazdálkodás, melyet pl. meleg víz készítéshez fel lehet használni a környezeti hőt hasznosítva.

A hőszivattyú olyan gép, amely a meleg oldalon leadott hőt fogja felhasználni. Hétköznapi nyelven, a hűtőgépek működéséhez hasonló fizikai elv alapján működnek. Léteznek gőzkompressziós elven (leggyakoribbak), illetve abszorpciós elven működő hőszivattyúk is. Képesek fordított üzemmódban is funkcionálni, ekkor a meleg helyiség hűtésére szolgálnak.

Levegő-levegő hőszivattyú

A levegő-levegő hőszivattyú a levegőből vonja el a hőt (pl. kint az udvarban) és ezt juttatja el más helyen lévő levegőnek, (bent a lakásba) amit ott lead. A levegő folyamatos mozgatásáért a hőszivattyúba épített kompresszor felel, ami a hőt szállítja az épületben, illetve a hűtőközeget melegíti fel összenyomással.
A hűtőközeg olyan gáz keverék, aminek forráspontja alacsonyan van és ennek segítségével a hőszivattyú az alacsonyabb hőmérsékletű helyről képes hőt elvonni, azt a magasabb hőmérsékletű helyre szállítani.

Levegő-Víz hőszivattyúk

Világunk energiáinak egy nagy része a levegőben raktározódik. A levegő-víz hőszivattyú ezt az energiát használja olyan módon, hogy egy hűtőközeg segítségével a levegőből kivonja az energiát és ezzel egy időben a lakásában fűtéshez használt vizet felmelegíti.

A hűtőközeg ez idő alatt csak halmazállapotot vált, elpárolog, vagy cseppfolyóssá válik. A folyamat a víz forralásának folyamatához hasonlítható, csak itt a hűtőközeg nem 100 Celsius fokon forr el, hanem képes alacsonyabb hőmérsékleten erre a halmazállapot változásra (akár 0 °C-on is). Ennek a folyamatnak a folyamatosságát a hőszivattyú elengedhetetlen része, az elektromos kompresszor látja el. A kompresszornak két feladata van: a felvett hőt szállítja az épületben, illetve a hűtőközeget melegíti fel, összenyomással.